SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

"RABBANAA AATINA FIDDUNYA HASANAH
WA FIL AKHIRATI HASANAH
WA QINA ADZABANNAR...."

ya tuhanku, berikanlah kepadaku kehidupan dunia yang baik,
kehidupan akhirat yang baik dan jauhkan kami dari seksa api neraka.....

SELAMAT DATANG DAN SELAMAT FOLLOW SEMUA

MENEPATI JANJI

Akhlak yang mulia adalah merupakan buah keimanan dan puncak akhlak itu ialah berlaku amanah dan menepati janji, manakala pecah amanah dan tidak menepati janji pula merupakan tanda merosotnya iman dan jauh dirinya dari ketakwaan kepada Allah Subhanahu Wataala.

Menepati janji itu adalah tuntutan syarak, sebagaimana firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah Al-Israa' ayat 34 tafsirnya :

"Dan sempurnakanlah perjanjian dengan Allah dan dengan manusia, sesungguhnya perjanjian itu akan ditanya".

Agama Islam tidaklah melarang kita membuat janji dengan sesiapa pun atau mana-mana pihak asalkan janji-janji itu disempurnakan dan ditepati, kerana orang yang menyempurnakan janji itu adalah salah satu tanda orang yang bertakwa. Firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah Al-Baqarah ayat 177 yang bermaksud:

"Dan perbuatan orang-orang yang menyempurnakan janjinya apabila mereka membuat perjanjian, dan ketabahan orang-orang yang sabar dalam masa kesempitan dan dalam masa kesakitan dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan Perang Sabil. Orang-orang yang demikian sifatnya, mereka itulah orang-orang yang benar beriman dan mengerjakan kebajikan dan mereka itulah juga orang-orang yang bertakwa".

Perjanjian adalah suatu amanah yang wajib ditunaikan dan tidak dapat diambil ringan dan diambil remeh, kerana perbuatan meringan-ringankan perjanjian apatah lagi tidak menepatinya adalah dibenci dan dimurkai oleh Allah Subhanahu Wataala, malah tergolong ke dalam golongan orang munafik. Firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah Ash-Shaff ayat 2-3 tafsirnya :

"Wahai orang-orang yang beriman mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya amat besar kebenciannya di sisi Allah, kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya".

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya :

“Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga iaitu apabila dia bercakap dia berbohong dan apabila berjanji dia mungkir dan apabila diamanahkan dia khianat".

(Riwayat Al-Bukhari)Perlu di ingat dan ketahui bahawa sifat munafik itu adalah sifat yang sangat keji dan balasannya pula amat berat sebagaimana firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah An-Nisaa' ayat 145, ertinya:

"Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari lapisan-lapisan dalam neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka".

Sebenarnya agama Islam telah banyak menunjuk ajar dan melatih kita bagaimana cara supaya kita boleh menepati janji tetapi mungkin saja kita tidak menyedarinya. Cuba kita lihat ibadat sembahyang lima waktu yang diwajibkan ke atas umat Islam, dengan ditentukan waktunya sekali. Bukankah kita dikehendaki melakukan ibadat sembahyang tersebut dalam waktunya? Ini bermakna ia merupakan suatu perjanjian hamba dengan Allah Subhanahu Wataala dan hamba tersebut wajib mentaati perintahnya. Jika sekiranya perintah ini dapat kita lakukan, tentunya kita boleh mendisiplinkan diri ke arah menepati janji.

Memandangkan janji itu suatu amanah dan mungkir janji itu pula perbuatan orang munafik dan berdosa besar, maka kerana itu agama Islam telah menentukan adab-adab yang perlu diikuti apabila membuat janji seperti mengucapkan lafaz Insya Allah apabila berjanji, suruhan ini telah dijelaskan oleh Allah Subhanahu Wataala dalam Al-Quran sebagaimana firman-Nya dalam Surah Al-Kahfi ayat 23-24 yang tafsirnya :

"Dan janganlah engkau berkata mengenai sesuatu yang hendak dikerjakan bahawa aku lakukan yang demikian itu kemudian nanti melainkan hendaklah disertakan dengan berkata Insya Allah. Dan ingatlah serta sebutlah akan tuhanmu jika engkau lupa dan katakanlah : Mudah-mudahan tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini".Tetapi apa yang berlaku sekarang, perkataan Insya Allah itu telah di salahguna pakai oleh segelintr orang, sebenarnya lafaz Insya Allah adalah untuk tujuan menunaikan janji tetapi sekarang lafaz Insya Allah itu digunakan sebagai alasan tidak memenuhi janji.

Perlu diingat bahawa janji adalah wajib ditepati, manakala ucapan Insya Allah itu adalah suruhan Allah dan Rasulnya ketika berjanji. Ini bererti ucapan, Insya Allah itu bukanlah sebagai alasan untuk tidak menyempurnakan janji yang dibuat dengan berserah kepada kuasa Allah semata-mata. Tetapi perkataan Insya Allah yang dilafazkan itu hendaklah disertai dengan azam untuk menyempurnakan janji agar kita tidak termasuk dalam golongan orang-orang yang munafik.

Wahai kaum muslimin dan muslimat, ibu bapa adalah contoh terbaik untuk diikuti oleh anak-anak, akhlak ibu bapa banyak mempengaruhi watak anak-anak mereka. Sebagaimana yang berlaku terhadap masyarakat kita, ada antara ibu bapa yang berjanji kepada anak-anak mereka tetapi sukar untuk menunaikannya. Perbuatan demikian itu boleh menjadi pelajaran kepada anak-anak yang berkemungkinan menganggap bahawa janji itu tinggal janji dan tidak ada apa-apa erti. Perkara seumpama ini tidak sepatutnya berlaku dan ibu bapa merupakan model dan pencorak keperibadian anak-anak. Jangan sampai anak hilang kepercayaan kepada ibu bapa mereka kerana pada kelazimannya orang yang mungkir janji itu tidak lagi akan dipercayai oleh orang lain.

Akhirnya, ingatlah wahai kaum muslimin dan muslimat betapa Islam sangat mengambil berat dalam soal janji, oleh itu berhati-hatilah sebelum berjanji. Dan jadikanlah perkataan Insya Allah itu sebagai azam yang kuat kearah menyempurnakan dan menunaikan janji yang dijanjikan. Jadikanlah diri kita orang-orang yang bertakwa dan penuh amanah, bukan daripada orang-orang yang mungkir janji yang tergolong dalam golongan orang-orang munafik. Nau'zubillahiminzalik.

Firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah Al-Mu'minuun ayat 8-11 tafsirnya:

"Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya. Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya, mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi. Yang akan mewarisi Syurga Firdaus mereka kekal di dalamnya".

Maka, marilah kita meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah Subhanahu Wataala dengan penuh keyakinan dan keikhlasan dengan melakukan segala suruhan-Nya, dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita menjadi insan yang bertakwa dan beriman serta selamat di dunia dan selamat di akhirat.

No comments:

Post a Comment